Sos pieczarkowy na winie

Sos pieczarkowy na winie
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Obserwator
pieczarki w śmietanie z dodatkiem wina

Składniki

  • 250 g pieczarek
  • Sól
  • Pieprz
  • 125 ml śmietany 18 %
  • 125 ml śmietanki 30 %
  • 150 ml wina białego wytrawnego
  • 50 g masła
  • 100 g mąki

Przygotowanie

  1. Oczyszczone pieczarki pokroiłem na plasterki, wrzuciłem na gorące masło, dusiłem pod pokrywką. Zalałem winem, zagotowałem ( 20 minut ). Wymieszałem mąkę z ze śmietaną, wlałem do pieczarek. Doprawiłem solą i pieprzem.

Komentarze do przepisu (4)

Maudie 12 października
Wyborny!!
konhambos 26 października
Juz sie wielokrotnie zastanawialam, czy nie dodac bialego wina do takiego sosu, ale poniewaz robie go z makaronem,... Czytaj całość »
Juz sie wielokrotnie zastanawialam, czy nie dodac bialego wina do takiego sosu, ale poniewaz robie go z makaronem, mialam troche watpliwosci. Teraz mysle, ze skoro pasuje do knedlików, pewnie bedzie tez ok z makaronem :)
Obserwator 27 października
Pieczarki świetnie komponują się z sosem śmietanowym.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 250 g pieczarek
  • Sól
  • Pieprz
  • 125 ml śmietany 18 %
  • 125 ml śmietanki 30 %
  • 150 ml wina białego wytrawnego
  • 50 g masła
  • 100 g mąki
Składniki