SOS PIECZARKOWY

SOS PIECZARKOWY
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: matusia
Pyszny sosik dla amatorów pieczarek ;)

Składniki

  • pieczarki, 0,5 kg
  • odrobina oleju
  • trochę vegety
  • śmietana
  • mąka
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Pieczarki obrać i pokroić w kostkę.Wrzucić na patelnie z małą ilością oleju i smażyć aż puszczą wodę.Następnie przełożyć je do garnka,zalać gorącą wodą (ilość zależy od tego ile chcemy sosu,choć i tak sporo wody się wygotuje).

  2. Przyprawić vegetą,solą i pieprzem i gotować do zmięknięcia pieczarek.

  3. Pieczarki obrać i pokroić w kostkę.Wrzucić na patelnie z małą ilością oleju i smażyć aż puszczą wodę.Następnie przełożyć je do garnka,zalać gorącą wodą (ilość zależy od tego ile chcemy sosu,choć i tak sporo wody się wygotuje).

  4. Przyprawić vegetą,solą i pieprzem i gotować do zmięknięcia pieczarek.

  5. Do pół szklanki śmietany dodać 2 łyzki mąki i zaklepać sosik.Zagotować i gotowe :)

  6. Ja ten sos miałam na dwa dni,pierwszego dnia jedłam z ryżem,drugiego z ziemniaczkami,ale smakuje również z makaronem ;)

Komentarze do przepisu (2)

Kurka_domowa 02 czerwca 2011
Ja robię podobny sos np. do gołąbków, z tym że zamiast oleju używam masła - polecam spróbować :)
Attaga08 31 lipca 2011
Litry tego sosiku i tony makaronu - smakowy raj dla mojego podniebienia:)) Do ulubionych
Składniki
  • pieczarki, 0,5 kg
  • odrobina oleju
  • trochę vegety
  • śmietana
  • mąka
  • sól
  • pieprz
Składniki