Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbujcie mój przepis na domowy sos pieczarkowy. Bez zbędnych dodatków i nadmiaru przypraw, aby nie zakłócić smaku i aromatu pieczarek.
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 10
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 531
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 716
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 29
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 10
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 531
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 716
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 29
Składniki
Cebulę obieramy i drobno siekamy
Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plasterki
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim cebulę aż do zeszklenia, a następnie wrzucamy na patelnię pieczarki i lekko solimy. Pieczarki puszczą dużo płynu, w którym dusimy je ok 5 minut
W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy jarzynkę i dorzucamy pieczarki wraz z płynem. Gotujemy kolejne 5 minut. Dosalamy
Do gotujących się pieczarek dodajemy śmietanę i energicznie mieszamy, aby nie było grudek
Mąkę rozprowadzamy w 1/4 szklanki zimnej wody i wlewamy do sosu. Mieszamy, a po zagotowaniu jeszcze chwilę gotujemy. Doprawiamy pieprzem
Opcjonalnie można przed podaniem posypać sos posiekaną natką pietruszki