Sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy
> > 6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: BEATA1978
Wg nas sos idealnie pasuje do gołąbków.

Składniki

  • pieczarki 1 kg
  • cebula 1 szt
  • masło 2 łyżki
  • sól, pieprz
  • śmietana 18% 3 łyżki
  • mąka pszenna 1 łyżka

Przygotowanie

  1. Pieczarki obrać, pokroić na pasterki, cebulę pokroić w kostkę. Tak przygotowane podsmażyć na maśle. Następnie pieczarki podlać niewielką ilością wody, doprawić solą i pieprzem, dusić przez 15 minut. Ze śmietany i mąki sporządzić zawiesinę, którą należy wlać do sosu pod koniec duszenia. Całość zagotować. Sosem polać np. gołąbki lub placki ziemniaczane.

    Przepis na gołąbki na moim profilu: https://smaker.pl/przepis-golabki-klasyczne,105718.html

Komentarze do przepisu (6)

Ewaaa 26 marca 2014
pewnie, że pasuje, jeden z naszych najukochańszych :)
Konto usunięte 27 marca 2014
Taki pyszny sosik pasuje nie tylko do gołąbków, ale do wielu innych dań,pycha!
Konto usunięte 27 marca 2014
pyszny sosik,bardzo lubię:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • pieczarki 1 kg
  • cebula 1 szt
  • masło 2 łyżki
  • sól, pieprz
  • śmietana 18% 3 łyżki
  • mąka pszenna 1 łyżka
Składniki