Sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Doskonały dodatek do mięs, kopytek czy placków ziemniaczanych

Składniki

  • 10 dużych pieczarek
  • 1 cebula średniej wielkości
  • 300 ml śmietany 30%
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 pełna łyżka stołowa posiekanej świeżej natki pietruszki
  • sól, pieprz, olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Pieczarki obrać, pokroić w plastry i obmyć

  2. Cebulę obrać i posiekać na drobno.

  3. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę na rumiany kolor, następnie dodać pieczarki i dusić aż do wyparowania nadmiaru wody.

  4. Do rondla wlać śmietanę, dodać liść laurowy, ziele angielskie, podsmażone pieczarki i cebulę, doprawić solą
    i pieprzem, po czym podgrzewać na wolnym ogniu aż do zagotowania się sosu od czasu do czasu mieszając. Gotować nie dłużej niż 5 minut.

  5. Pod koniec gotowania dodać posiekaną natkę pietruszki, całość dokładnie wymieszać.

Komentarze do przepisu (1)

Konto usunięte 28 listopada 2013
Pięknie wygląda
Składniki
  • 10 dużych pieczarek
  • 1 cebula średniej wielkości
  • 300 ml śmietany 30%
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 pełna łyżka stołowa posiekanej świeżej natki pietruszki
  • sól, pieprz, olej do smażenia
Składniki