Sos pieczarkowo- pomidorowy

Sos pieczarkowo- pomidorowy
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: BEATA1978
Czas pogodzić zwolenników sosu pieczarkowego i zwolenników sosu pomidorowego. Sos pieczarkowo- pomidorowy, tak zwane dwa w jednym. Polecam.

Składniki

  • pieczarki 1/2 kg
  • cebula 1 szt
  • przecier pomidorowy 1 łyżeczka
  • sól, pieprz czarny mielony
  • śmietana 18% 2 łyżki
  • mąka pszenna 1/2 łyżki
  • masło 1 łyżka

Przygotowanie

  1. Pieczarki obrać, pokroić na ćwiartki, cebulę pokroić w kostkę. W rondelku rozgrzać masło, wrzucić pieczarki i cebulę, posolić, smażyć przez chwilę. Następnie wlać szklankę wody, pieczarki dusić do miękkości. Śmietanę wymieszać z przecierem pomidorowym, utrzeć z mąką. Zahartować odrobiną gorącego sosu, wlać do pieczarek, zagotować. Sos doprawić do smaku.

Składniki
  • pieczarki 1/2 kg
  • cebula 1 szt
  • przecier pomidorowy 1 łyżeczka
  • sól, pieprz czarny mielony
  • śmietana 18% 2 łyżki
  • mąka pszenna 1/2 łyżki
  • masło 1 łyżka
Składniki