Sos paprykowo-pomidorowy do gołąbków

Sos paprykowo-pomidorowy do gołąbków
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Aksamitny sos, idealny do gołąbków.

Składniki

  • 3 czerwone papryki
  • 750 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżka masła ghee
  • 1 pełna łyżka mąki
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • cukier
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Papryki wkładamy do pieczeniowego rękawa. Zapiekamy 45 min w 190°C z termoobiegiem. Studzimy, usuwamy skórkę i gniazda nasienne, „wodę” przecedzamy.

    Na maśle podsmażamy mąkę, dodajemy passatę, papryki, dokładnie mieszamy. Studzimy, blendujemy.
    Ponownie wstawiamy na palnik, dodając bulion, zagotowujemy.
    Do smaku doprawiamy cukrem, solą i pieprzem.

Komentarze do przepisu (2)

kulinarnagosia 13 grudnia 2019
Bardzo lubię połączenie papryki i pomidorów w zupach i sosach :)
KulinarnaChwila 13 grudnia 2019
Pyszotka :)
Składniki
  • 3 czerwone papryki
  • 750 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżka masła ghee
  • 1 pełna łyżka mąki
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • cukier
  • sól, pieprz
Składniki