Sos morelowy do potraw mięsnych

Sos morelowy do potraw mięsnych
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: marysiaz
Sos morelowy powstał z myślą o tych, którzy lubią połączenie smaku mięsa z lekką słodyczą. Ja do takich osób zdecydowanie należę, więc dla mnie taka para, to para idealna. Taki sam sos można zrobić z suszonych moreli, jednak należy je wcześniej zamoczyć i pozwolić im napęcznieć. Sos idealnie nadaje się do mięsa drobiowego, cielęciny i wołowiny.

Składniki

  • 300 g moreli (użyłam moreli w syropie)
  • 150 ml wody
  • 100 ml białego wina (użyłam Martini)
  • 50 ml soku spod moreli
  • gałązka rozmarynu
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy na nim morele posypane brązowym cukrem. Po ok 5 minutach wlewamy sok spod moreli, wino i wodę, dodajemy również gałązkę rozmarynu. Całość dusimy pod przykryciem ok 10 minut.

  2. Gdy morele będą już miękkie przekładamy je razem z sosem (ale bez rozmarynu!) do kielicha blendera i miksujemy na gładki mus. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


    SMACZNEGO :-)

Składniki
  • 300 g moreli (użyłam moreli w syropie)
  • 150 ml wody
  • 100 ml białego wina (użyłam Martini)
  • 50 ml soku spod moreli
  • gałązka rozmarynu
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • sól, pieprz
Składniki