Sos malinowy

Sos malinowy
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Obserwator
Ten sos wykorzystałem jako dodatek do kaczej wątróbki. Doskonale sprawdzi się też do dań z drobiu.

Składniki

  • 140 g świeżych malin
  • 2 łyżki gęstego miodu
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 80 g masła
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Do rondla dodałem miód, ocet jabłkowy i ocet balsamiczny. Podgrzewałem tak długo, aż miód się rozpuścił. Następnie dodałem maliny, gotowałem mieszając, aż maliny się rozgotowały.. Dodałem masło, szczyptę soli i niewielką ilość pieprzu. Smażyłem, aż masło się rozpuściło i połączyło z pozostałymi składnikami sosu. Wymieszałem i zdjąłem z ognia. Sos przelałem przez sitko, żeby otrzymać czysty sos bez ziarenek.

Komentarze do przepisu (4)

ciacho50 17 maja 2020
Pychotka :)
Obserwator 17 maja 2020
Dziękuję
konhambos 27 maja 2020
Delicje!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 140 g świeżych malin
  • 2 łyżki gęstego miodu
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 80 g masła
  • sól
  • pieprz
Składniki