Sos do pizzy

Sos do pizzy
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Nemezja
Aromatyczny i bardzo smaczny sos do pizzy, który również może zastąpić ketchup.

Składniki

Przygotowanie

  1. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Przed przeciśnięciem można go pokroić w plasterki i na 5 minut zalać łyżką oliwy, wtedy będzie delikatniejszy w smaku.

  2. Składniki na sos (oprócz soli i pieprzu) włożyć do rondla i gotować na małej mocy palnika, aż będzie gęsty. Po nałożeniu do miseczki sos nie powinien zbyt łatwo się rozpływać, konsystencja raczej do smarowania niż do polewania.
    Pod koniec sos doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem, wystudzić.

  3. Cienką warstwę gęstego sosu rozprowadzić na spodzie pizzy pozostawiając 1 cm odstęp od jej brzegów.

    Sosu wystarcza do posmarowania 4 pizz o średnicy 25 - 30 cm i zostaje jeszcze nieco jako dodatek po jej upieczeniu.

    Taki sos można wstawić do lodówki i stosować jako ketchup.

Składniki
Składniki