Sos czosnkowy

Sos czosnkowy
> 5-6 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Paulla
Smaczny,lekko pikantny , zachwyca znajomych i rodzinę jako dodatek do potraw z grilla

Składniki

  • czosnek, 6 ząbków
  • Majonez ''''Winiary'''' lub ''''Kielecki'''', 1
  • jogurt naturalny, 2 łyżki
  • pieprz, 1/2 łżeczki
  • papryka ostra, 1/2 łyżeczki
  • zioła prowansalskie, 1 łyżka
  • sól, do smaku

Przygotowanie

  1. Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę do salaterki, kolejno dodać w/w składniki.

  2. Sos najlepiej zrobić ok 2-3 h wcześniej przed grillowaniem,aby wszystkie składniki sosu dobrze się ze sobą przegryzły. Wstawić do lodówki, podawać do karkówki, kiełbasy z grilla, szaszłyków itp dań.

  3. Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę do salaterki, kolejno dodać w/w składniki.

  4. Sos najlepiej zrobić ok 2-3 h wcześniej przed grillowaniem,aby wszystkie składniki sosu dobrze się ze sobą przegryzły. Wstawić do lodówki, podawać do karkówki, kiełbasy z grilla, szaszłyków itp dań.

  5. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (2)

koko6 16 października 2010
Bardzo dobry też jest majonez "Kętrzyński"
Paulla 17 października 2010
Zapewne również, ale nie próbowałam pozdrawiam :)
Składniki
  • czosnek, 6 ząbków
  • Majonez ''''Winiary'''' lub ''''Kielecki'''', 1
  • jogurt naturalny, 2 łyżki
  • pieprz, 1/2 łżeczki
  • papryka ostra, 1/2 łyżeczki
  • zioła prowansalskie, 1 łyżka
  • sól, do smaku
Składniki