Sos chrzanowy wielkanocny

Sos chrzanowy wielkanocny
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Ciekawa alternatywa dla sosu tatarskiego. Pyszny dodatek do różnego rodzaju pieczeni i wędlin

Składniki

  • kwaśna gęsta śmietana- 2 razy po 40 dag
  • jajka- 8 szt.
  • chrzan w słoiczku- 2 szt.
  • musztarda sarepska- 2 łyżki
  • Sól
  • Pieprz
  • Cukier

Przygotowanie

  1. Chrzan wyjmij ze słoiczka, odciśnij na sitku z nadmiaru wody. Jajka ugotuj na twardo. Obierz i oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj z musztardą. Białka pokrój w drobną kostkę. Do żółtek powoli dodawaj śmietanę. Dodaj białka i chrzan. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Składniki
  • kwaśna gęsta śmietana- 2 razy po 40 dag
  • jajka- 8 szt.
  • chrzan w słoiczku- 2 szt.
  • musztarda sarepska- 2 łyżki
  • Sól
  • Pieprz
  • Cukier
Składniki