Sos chrzanowy

Sos chrzanowy
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Dla mnie najlepszy jest serwowany z jajkami sadzonymi i ziemniakami, ale stanowi również doskonały dodatek do mięs pieczonych.

Składniki

  • Marchewka mała 1 szt.
  • Natka pietruszki 3 gałązki
  • Chrzan tarty 3 pełne łyżki
  • Mleko 1/2 szklanki
  • Mąka pszenna 2 łyżeczki
  • Sól
  • Woda 600 ml

Przygotowanie

  1. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na wiórki na tarce o małych oczkach.

  2. Natkę pietruszki umyć i posiekać.

  3. Wodę zagotować, dodać do niej marchewkę i natkę, gotować przez około 5 minut.

  4. Dodać chrzan i sól do smaku, gotować jeszcze przez około 3 minuty.

  5. Mąkę rozprowadzić w mleku, wlać do gotującego się sosu, doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze przez około 1 minutę.

Komentarze do przepisu (1)

Maudie 31 stycznia
Sosik pycha:)
Składniki
  • Marchewka mała 1 szt.
  • Natka pietruszki 3 gałązki
  • Chrzan tarty 3 pełne łyżki
  • Mleko 1/2 szklanki
  • Mąka pszenna 2 łyżeczki
  • Sól
  • Woda 600 ml
Składniki