Sos chrzanowy

Sos chrzanowy
> 5-6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Domowy, aksamitny i kremowy sos o lekko ostrej nucie wzbogaci smak wielu potraw. Jest niezwykle łatwy i szybki w przygotowaniu. Świetnie pasuje do pieczonych mięs, dziczyzny, jaj na twardo, pieczeni czy też ozora. W wersji na zimno dobrze komponuje się z rybami i wędlinami. Jest również obowiązkowym dodatkiem, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole.

Składniki

  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml mleka *
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki chrzanu **
  • szczypta cukru
  • Pieprz biały
  • sól

Przygotowanie


  1. W rondelku rozpuszczamy masło. Kiedy zacznie się smażyć dodajemy mąkę i energicznie mieszamy tak, aby powstała jasna zasmażka. Najlepiej do mieszania użyć rózgi kuchennej. Nie przerywając mieszania dodajemy bulion, chrzan i mleko. Sos powinien być gładki, kremowy, o konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego. Sos doprowadzamy do wrzenia i przyprawiamy do smaku przyprawami.

    Notes

    * można zastąpić śmietaną, jednak wersja z mlekiem jest znacznie lżejsza
    ** jeśli lubicie mocne, zdecydowane smaki, możecie dodać więcej chrzanu

Składniki
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml mleka *
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki chrzanu **
  • szczypta cukru
  • Pieprz biały
  • sól
Składniki