Sos chrzanowy

Sos chrzanowy
> 5-6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Mechanik79
Szybki i smaczny sos chrzanowy. Nieodzowny dodatek Wielkanocnych posiłków.

Składniki

  • łyżka masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • pół szklanki bulionu
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1-1,5 łyżki chrzanu tartego
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. W rondlu rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę robiąc zasmażkę.
    Dodajemy chrzan i chwilkę podsmażamy pozbywając się w ten sposób nadmiaru octowego smaku.
    Bulion i śmietanę dodajemy razem i całość mieszając zagotowujemy.
    Doprawiamy pieprzem a jeśli chrzan był łagodny również solą.

Komentarze do przepisu (1)

rosynka 19 kwietnia 2017
Cos pysznego!
Składniki
  • łyżka masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • pół szklanki bulionu
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1-1,5 łyżki chrzanu tartego
  • sól, pieprz
Składniki