Sos chrzanowy

Sos chrzanowy
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: srk76
Kremowy sos chrzanowy na delikatnym mięsie gotowanej, wołowej pręgi. Uwielbiałem gdy niedzielny obiad rozpoczynał się od aromatycznego wołowego rosołu, a kończył na pysznej wołowinie oblanej gęstym i kremowym sosem chrzanowym.

Składniki

  • chrzan świeżo tarty - 180g
  • żółtko - 1 sztuka
  • śmietana 30% - 200g
  • mąka pszenna - czubata łyżka
  • masło - 2 łyżki
  • cytryna
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Masło rozpuszczamy w garnuszku i dorzucamy czubatą łyżkę mąki. Podsmażamy chwilę mąkę energicznie mieszając by nie zrobiły się grudki. Dolewamy 200g śmietany i całość musimy zagotować.

  2. Po zagotowaniu się zmniejszamy ogień i dodajemy świeżo starty chrzan. Wyciskamy do sosu około łyżeczki cytryny i doprawiamy sos solą o raz białym pieprzem. Gotujemy sos na małym ogniu przez chwilę.

  3. Pozostało już jedynie dodać rozbełtane żółtko i gotujemy sos chrzanowy aż zgęstnieje i nabierze kremowej konsystencji.

  4. Tak przygotowany sos doskonale nadaje się do gotowanej w warzywnym wywarze wołowiny. Pręga jest do tego najlepsza - delikatne, kleiste mięso podkręcone chrzanowym sosem w towarzystwie gęstych domowych buraczków ucieszy nie jedno podniebienie.

    W linku pod wpisem - najlepsze domowe buraczki :)

Komentarze do przepisu (2)

Ewaaa 01 października 2013
robię podobny, jest tez idealny na zimno na kanapki, pycha :)
srk76 01 października 2013
Kiedyś robiliśmy troche inaczej ale taki gęsty jest na prawdę doskonały. A jak to się tak z ziemniakami i... Czytaj całość »
Kiedyś robiliśmy troche inaczej ale taki gęsty jest na prawdę doskonały. A jak to się tak z ziemniakami i burakami wymiesza... mhhhh.
Składniki
  • chrzan świeżo tarty - 180g
  • żółtko - 1 sztuka
  • śmietana 30% - 200g
  • mąka pszenna - czubata łyżka
  • masło - 2 łyżki
  • cytryna
  • sól
  • pieprz
Składniki