Sos beszamelowy

Przepis dnia 2008-05-19
Sos beszamelowy
> 1-2 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: wellina
Częsty składnik różnego rodzaju potraw.

Składniki

  • cebula, 1 mała
  • mleko, 1/2 litra
  • mąka, 4 łyżki
  • masło, 4 łyżki
  • ziele angielskie, 4 ziarenka
  • liść laurowy, 1
  • sól, pieprz
  • Gałka muszkatołowa, szczypta

Przygotowanie

  1. W rondelku podgrzać mleko z zielem angielskim, liściem laurowym i cebulą /w całości/. Poczekać aż ostygnie a w międzyczasie na głębokiej patelni roztopić masło i wsypać do niego mąkę. Smażyć przez chwilę, aż mąka nabierze złotego koloru, następnie wlać mleko / już odcedzone -bez cebuli i przypraw/ i dokładnie wymieszać aby pozbyć się grudek. Po krótkiej chwili sos zacznie gęstnieć, wtedy doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Składniki
  • cebula, 1 mała
  • mleko, 1/2 litra
  • mąka, 4 łyżki
  • masło, 4 łyżki
  • ziele angielskie, 4 ziarenka
  • liść laurowy, 1
  • sól, pieprz
  • Gałka muszkatołowa, szczypta
Składniki