Soczewica z pieczonym kalafiorem

Soczewica z pieczonym kalafiorem
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Wspaniałe danie na stół Wigilijny.

Składniki

  • Kalafior 1 szt.
  • Soczewica czerwona 15 dag
  • Oliwa 5 łyżek
  • Sól i pieprz di smaku
  • Curry do smaku
  • Cytryna
  • Natka pietruszki

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Soczewice zalać wodą i namoczyć przez noc. Kalafiora ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropić sokiem z cytryny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 15 minut ciemnozłoty kolor. Namoczona soczewicę zagotować, włożyć upieczony kalafior(trochę kalafiora odłożyć do dekoracji) przyprawić do smaku, w razie potrzeby dolać wody i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut. Następnie zblendować, posypać zieleniną, ozdobić kalafiorem i podawać.

Komentarze do przepisu (2)

SprytnaChochla 09 grudnia 2019
Ciekawe jako pasta i jako dodatek do obiadu!
slodkisentyment 09 grudnia 2019
Bardzo ciekawe :)
Składniki
  • Kalafior 1 szt.
  • Soczewica czerwona 15 dag
  • Oliwa 5 łyżek
  • Sól i pieprz di smaku
  • Curry do smaku
  • Cytryna
  • Natka pietruszki
Składniki