Smażone ziemniaczane kulki

Smażone ziemniaczane kulki
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: aga-30
Smażone ziemniaczane kulki- świetny dodatek do obiadu, mogę polecić ! Smakują również, gdy zajada się takimi bez żadnych dodatków!

Składniki

  • Ziemniaki 2 kg
  • Jajo kurze 4 szt
  • mąka pszenna Typ 500 3 szkl
  • Margaryna 2 łyżki
  • Olej roślinny do smażenia
  • Bazylia 0,5 łyzeczki
  • sól i pieprz do smaku
  • Tymianek 0,5 łyzeczki
  • Bułka tarta

Przygotowanie

  1. Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy studzimy i ubijamy tłuczkiem. Do ziemniaków dodajemy margarynę, żółtka, sól pieprz i zioła. Mieszamy.

    Z białek ubijamy pianę, dodajemy ją na końcu do ziemniaków. Z ciasta formujemy nie duże kulki, a następnie obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na gorącym głębokim oleju obracając ze wszystkich stron, aby usmażyły się na rumiano. Smażymy około 10 minut.
    Z tej porcji wychodzi sto sztuk. Przy formułowaniu kulek, gdy ciasto jest zbyt lepkie ręce posypujemy lekko mąką pszenną.

Komentarze do przepisu (1)

Nevermore 07 grudnia 2017
Świetna przekąska, rzeczywiście można same szamać ew. z dodatkiem jakiegoś sosu :D
Składniki
  • Ziemniaki 2 kg
  • Jajo kurze 4 szt
  • mąka pszenna Typ 500 3 szkl
  • Margaryna 2 łyżki
  • Olej roślinny do smażenia
  • Bazylia 0,5 łyzeczki
  • sól i pieprz do smaku
  • Tymianek 0,5 łyzeczki
  • Bułka tarta
Składniki