Smalec z gęsi.

Smalec z gęsi.
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Smalec gęsi jest bardzo delikatnym i bardzo zdrowym tłuszczem. Jest to tłuszcz mający zastosowanie nie tylko w kuchni, ale i w medycynie. W medycynie ludowej wykorzystywano go między innymi do leczenia chorób układu oddechowego. Polecam :)

Składniki

  • sadło gęsie
  • skóry z korpusu gęsi

Przygotowanie

  1. Oczyszczone skóry z resztek piór oraz sadło wkładamy na 1 godzinę do zamrażalnika żeby lekko zamrozić, będzie lepiej się kroiło w drobne kostki.

  2. Pokrojone skóry i sadło wkładamy do garnuszka.

  3. Topimy na małym ogniu pod przykryciem.

  4. Smalec bardzo szybko się wytapia. Jeżeli ktoś chce wytopionym smalcem smarować chleb, to może dodać zioła i jabłko starte przez grube oczka.

  5. Przygotowujemy pojemniczki do smalcu lub słoik, wyparzamy w gorącej wodzie, wycieramy do sucha. Wytopiony smalec przelewamy przez sitko w celu oddzielenia skwarek. Jeżeli ktoś chce smalec ze skwarkami, zostawia je, ja skwarki użyłam do kaszanki białej. Czysty tłuszcz z gęsi wlewamy do pojemniczków lub słoika i ostudzony wstawiamy do lodówki.

  6. Gotowy, czysty, bez dodatków gęsi smalec.

Komentarze do przepisu (2)

wodnik95 07 listopada 2018
ja osobiście polecam nie wytapiać tłuszczu gęsiego. Lepiej ten tłuszcz wygotować(w wodzie) uzyskamy dokładnie... Czytaj całość »
ja osobiście polecam nie wytapiać tłuszczu gęsiego. Lepiej ten tłuszcz wygotować(w wodzie) uzyskamy dokładnie ten sam efekt a poprzez niższą temperaturę (100 a nie 300) zachowamy więcej wartości odżywczych (np. witaminy).
fafiatko 18 stycznia
Samo zdrowie!
Składniki
  • sadło gęsie
  • skóry z korpusu gęsi
Składniki