Smalec swojski z boczkiem wędzonym

Smalec swojski z boczkiem wędzonym
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: przyjaciel
Nie znam nikogo, kto by nie lubił domowego smalczyku, zwłaszcza o smaku wędzonki :)

Składniki

  • 1 kg słoniny topliwej
  • 1 kg boczku wędzonego nie za chudego
  • 1 kostka smalcu
  • 3 spore cebule pokrojone w kostkę
  • główka czosnku obranego i przeciśniętego przez praskę
  • 2 kwaskowe jabłka bez skórki pokrojone w kostkę
  • sól, pieprz, lubczyk

Przygotowanie

  1. Słoninę i boczek pokroimy w niedużą kostkę, smażymy do wytopienia tłuszczu, należy jednak mieć czujność aby nie za bardzo, żeby ze skwarek nie zrobiły się kamyki, no chyba że się lubi.
    Na połowie kostki smalcu zrumienić na złoto cebulę dodając pod koniec czosnek, dodać do skwarek.
    Na drugiej połowie kostki smalcu usmażyć pokrojone jabłka, dołożyć do całości, wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i lubczykiem.

Składniki
  • 1 kg słoniny topliwej
  • 1 kg boczku wędzonego nie za chudego
  • 1 kostka smalcu
  • 3 spore cebule pokrojone w kostkę
  • główka czosnku obranego i przeciśniętego przez praskę
  • 2 kwaskowe jabłka bez skórki pokrojone w kostkę
  • sól, pieprz, lubczyk
Składniki