Smalczyk domowy z jabłkiem

Smalczyk domowy z jabłkiem
> > 6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: BEATA1978
W czasach, gdy trwa moda na lekkie dania, pozbawione cukru, tłuszczu, pozwolę sobie na zamieszczenie przepisu na smalczyk. Nie znaczy to wcale, że neguję zdrową kuchnię. Znacie mnie i wiecie, że wiele moich przepisów to lekkie i dietetyczne dania. Dzisiaj jednak małe szaleństwo, gdyż zwyczajnie naszła mnie ochota na domowy smalczyk :)) Powiem tylko, że jabłko jako dodatek, według mnie, sprawdza się tutaj doskonale, ponieważ sprawia, że smalczyk nie jest taki mdły.

Składniki

  • słonina 20 dkg
  • smalec 10 dkg
  • jabłko (małe) 1/2 sztuki
  • cebula 1/2 sztuki
  • czosnek 2 ząbki
  • majeranek, sól, pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. Słoninę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do rondelka, solimy, dodajemy odrobinę mielonego pieprzu, smażymy do wytopienia tłuszczu i lekkiego zrumienienia skwarków*, dodajemy smalec, mieszamy i podgrzewamy jeszcze chwilę, do momentu aż smalec się rozpuści. Wówczas rondelek zdejmujemy z palnika, dodajemy cebulkę pokrojoną w kostkę, czosnek (daje całe ząbki, ale można przecisnąć przez praskę), pół łyżeczki majeranku oraz jabłko (utarte prosto do rondelka na tarce o grubych oczkach). Całość mieszamy, smażymy do zrumienienia cebuli i jabłka. U mnie trwało to około 7 minut,
    ponieważ smażyłam na małym ogniu. Trzeba uważać, aby nie przegapić momentu rumienienia cebulki, chwila nieuwagi i może się okazać, że cebulka jest spalona.
    Gotowy smalczyk odstawiamy do wystudzenia, zimny wstawiamy do lodówki, aby stężał i nadawał się do posmarowania pieczywa.
    Mnie osobiście taki smalczyk najlepiej smakuje z ogórkiem kiszonym albo papryką konserwową. W lecie natomiast właściwym uzupełnieniem jego smaku są dla mnie świeże
    pomidory.

  2. *Nie dopuszczamy, aby na tym etapie skwarki stały się bardzo chrupiące i wysmażone, ponieważ później, w trakcie smażenia smalcu z jabłkiem i cebulą mogłyby się spalić.


    Smacznego.

Komentarze do przepisu (12)

Ewaaa 11 stycznia 2015
mniam, z ogóraskiemmmmmmm :)))
bozka44 11 stycznia 2015
Tylko czytajac skladniki, juz mi slinka poleciala :-)) Szkoda, ze mam diete i nie mam z czym tego zjesc....
Konto usunięte 11 stycznia 2015
O kurka wodna, ja też wczoraj zrobiłam smalczyk :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • słonina 20 dkg
  • smalec 10 dkg
  • jabłko (małe) 1/2 sztuki
  • cebula 1/2 sztuki
  • czosnek 2 ząbki
  • majeranek, sól, pieprz czarny mielony
Składniki