Śliżyki.

Śliżyki.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Upieczone z ciasta drożdżowego z makiem orzeszki, dodatek do litewskiej potrawy wigilijnej. Są również smaczne, tak chrupiąc zamiast cukierków.

Składniki

  • mąka tortowa 25 dag
  • cukier 2 łyżeczki
  • mak 1 szklanka
  • świeże drożdże 25 g
  • 1 szklanka ciepłego mleka

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy mak, 1 łyżeczkę cukru. Z drożdży, ciepłego mleka i łyżeczki cukru robimy rozczyn. Wyrośnięty rozczyn wlewamy do mąki.

  2. Ciasto dobrze wyrabiamy.

  3. Odstawiamy przykryte na 40 minut do wyrośnięcia.

  4. Wyrośnięte ciasto.

  5. Zagniatamy ponownie i formujemy wałeczki o średnicy około 1,5 cm. Z uformowanych wałeczków wycinamy nożem półtora centymetrowe kostki, śliżyki wielkości orzecha laskowego.

  6. Śliżyki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia formie i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika.

  7. Pieczemy do momentu zarumienienia się śliżyków około 10 - 15 minut.

  8. Śliżyki podajemy z wcześniej przygotowaną zupą mleczną z miodem i makiem (mak parzony, mielony).

  9. Możemy również śliżyki podsuszyć i zajadać jak orzeszki z makiem.

Polecane przepisy: śliżyki

Polecane przepisy: Śliżyki.

Składniki
  • mąka tortowa 25 dag
  • cukier 2 łyżeczki
  • mak 1 szklanka
  • świeże drożdże 25 g
  • 1 szklanka ciepłego mleka
Składniki