Ślimaczki drożdżowe z makiem

Ślimaczki drożdżowe z makiem
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: marysiaz
Bardzo lubię wszelkiego rodzaju drożdżówki ,,ślimaczki". Za każdym razem wykorzystuję moje ulubione ciasto, jedynie zmieniam nadzienia. Moja dzisiejsza propozycja to ślimaczki z makiem i bakaliami. Jednym słowem - pyszności! :)

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 mała łyżeczki soli
  • 5 łyżek cukru
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 3 dag świeżych drożdży
  • 70g roztopionego masła
  • 1 jajko
  • nadzienie:
  • 1 szklanka maku
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki skórki kandyzowanej (obojętnie jakiej)
  • ok. 1 szklanki mleka
  • cukier puder

Przygotowanie

  1. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, roztopione masło, mleko z rozpuszczonymi drożdżami i jajko. Wszystko dokładnie wyrabiamy. Pod koniec dodajemy sól.
    Ciasto możemy wyrobić mikserem lub dłońmi. Gotowe, gładkie ciasto przykrywany ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

  2. Mak zalewamy mlekiem i zostawiamy go na jedną noc. Na drugi dzień gotujemy, dopóki nie wsiąknie mleka. Gdy przestygnie, mielimy 3 krotnie w maszynce do mielenia. Przy 3 mieleniu przepuszczamy przez maszynkę również rodzynki i orzechy. Do gotowej masy dodajemy skórkę kandyzowaną.

  3. Ciasto rozwałkujemy na duży prostokąt i smarujemy ok 2 cm od brzegów masą makową. Całość zawijamy w rulon, a następnie wykrawamy 2 - 3 cm ślimaczki. Bułeczki układamy ba blaszce do pieczenia, smarujemy mlekiem i pieczemy ok 17 - 20 minut w 180*C. Podajemy posypane cukrem pudrem.

  4. zdj

  5. zdj

Komentarze do przepisu (5)

anulka19835 05 listopada 2014
chyba w ten weekend zagoszczą na moim stole:-) super!!!! pozdrawiam
ggosienka68 05 listopada 2014
Super ! uwielbiam drożdżówki z makiem :) Przepis do szybkiej realizacji.
jonita 12 listopada 2014
Wyglądają wyśmienicie i może nawet jeszcze dziś zagoszczą na stole :) Mam pytanie - ile ślimaczków wychodzi... Czytaj całość »
Wyglądają wyśmienicie i może nawet jeszcze dziś zagoszczą na stole :) Mam pytanie - ile ślimaczków wychodzi z takich proporcji?
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 mała łyżeczki soli
  • 5 łyżek cukru
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 3 dag świeżych drożdży
  • 70g roztopionego masła
  • 1 jajko
  • nadzienie:
  • 1 szklanka maku
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki skórki kandyzowanej (obojętnie jakiej)
  • ok. 1 szklanki mleka
  • cukier puder
Składniki