Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W jednym z odcinków Kuchennych Rewolucji Magda Gessler zdradziła swoim widzom niezawodny patent na perfekcyjne skwarki. Jak się okazuje, nawet przy tak pozornie prostym przepisie można popełnić szereg błędów, które finalnie sprawią, że końcowy produkt będzie daleki od ideału. Chcąc przygotować idealne skwarki według Magdy Gessler, musimy pamiętać nie tylko o jakości słoniny, ale również o jej rozmiarze, temperaturze smażenie i naczynia. Oto jak zrobić idealne skwarki, które będą przyjemnie chrupać i staną się doskonałą omastą do wielu dań.
Przepis dnia
Doskonały zamiennik pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketog...
Odsłon: 523
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 187
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 125
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 15162
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 53
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 94
Przepis dnia
Doskonały zamiennik pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketog...
Odsłon: 523
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 187
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 125
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 15162
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 53
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 94
Składniki
Słoninę pokrój w kostkę o wielkości ok. 0,5 cm na 0,5 cm. Jeśli słonina będzie zbyt grubo pokrojona, to skwarki nie wytopią się do końca i w środku nie będą chrupiące. Jeśli natomiast kostka będzie zbyt mała, słonina bardzo szybko się spali.
Pokrojoną w kostkę słoninę przełóż do zimnego garnka, a następnie zacznij wytapiać skwarki podsmażając je na niewielkim ogniu. Rób to bardzo powoli długo, aby tłuszcz mógł się dobrze wytopić.
Pod żadnym pozorem nie mieszaj skwarek podczas wytapiania, gdyż skwarki zaczną się gotować zamiast smażyć, a tym samym staną się gumowate i nie chrupiące.
Gotowe skwarki powinny być złociste, równomiernie wytopione i chrupiące. Podawaj je jako omastę do pierogów lub klusek.