Ser z mleka.

Ser    z   mleka.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: magelo
Bardzo delikatny i łagodny w smaku ser. Świetny do kanapek i jako dodatek do przekąsek. Łatwo się kroi.

Składniki

Przygotowanie

  1. Mleko wlewam do garnka. Resztę składników dokładnie mieszam w misce trzepaczką. Mleko podgrzewam wlewam zawartość miski ciągle mieszając. Mieszam drewnianą łyżką i podgrzewam tak długo aż zrobią się duże grudki.U mnie to było ok. 20 minut. Zostawiam na 10 minut.

  2. Na sito rozkładam czystą ścierkę , wlewam zawartość garnka i dobrze wyciskam. Zostawiam w ścierce aby ostygło, następnie umieszczam w lodówce na kilka godzin. Najlepiej na całą noc. Wyjmuję , odwijam ze ściereczki i przechowywuję w lodówce.

Składniki
Składniki