Ser indyjski paneer

Ser indyjski paneer
> 1-2 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: dobremokre
Tak naprawdę najprostszy i pyszny domowy ser. Tutaj propozycja przygotowania paneer smażonego, ale można go wykorzystywać na wiele innych sposobów.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy ser.
    Świeże pasteryzowane (nie UHT) mleko 3,2% zagotowujemy na małym ogniu. Gdy zacznie wrzeć, dolewamy pomału mieszając sok z 3 dużych cytryn. Po kilku minutach ser ścina się. Odsączamy serwatkę przez szmatkę a zebrany ser odciskamy z nadmiaru cieczy pod jakimś ciężkim przedmiotem przez około 30 minut. Uzyskany ser powinien być jednorodny i dać się łatwo kroić, jak na zdjęciu obok.

    Ser ten jest neutralny w smaku i stanowi częsty dodatek do dań kuchni indyjskiej. Można go przygotować na słodko jak i na słono, jak w przykładzie poniżej. Nie topi się on i nie rozpada podczas smażenia czy pieczenia.

  2. Marynujemy ser.
    Przygotowujemy marynatę z oleju, sosu sojowego, curry, kminku, imbiru i zmiażdżone kolendry. Pokrojony w kostkę ser marynujemy ok 3 minut.

    Następnie, smażymy ser aż będzie miał lekko przypieczoną skórkę, co jakiś czas delikatnie mieszając.

    W tej postaci nadaje się on świetnie np. jako składnik curry.

Komentarze do przepisu (1)

Maudie 15 lutego 2019
To musi być baaardzo dobre:)
Składniki
Składniki