Schab wieprzowy wędzony.

Schab wieprzowy wędzony.
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową na zrębkach olcha/buk.

Składniki

  • Surowiec:
  • schab wieprzowy bez kości 1 kg
  • Dodatki do solanki:
  • ilość dni peklowania 4.
  • woda 1 l
  • peklosól 65 gram
  • cukier 10 gram
  • liść laurowy 8 szt.
  • ziele angielskie 18 ziaren
  • czosnek pół główki (nie obierany, pocięty w plastry)

Przygotowanie

  1. Wykonanie solanki:

    W 250 ml wody zagotowujemy liście laurowe, ziele angielskie i pokrojony w plasterki czosnek. Po zagotowaniu parzymy 15 minut i studzimy. Ostudzony wywar razem ze składnikami dodajemy do pozostałej zimnej wody (kranówka) dodajemy peklosól i cukier, mieszamy do rozpuszczenia się peklosoli i cukru. Zimną solanką robimy nastrzyki w kilku miejscach mięsa. Schab umieszczamy w garnku kamiennym lub atestowanym pojemniku i zalewamy zimną solanką. Mięso powinno być całkowicie zalane i umieszczone nie za ścisło. Temperatura peklowania powinna być 6-8 stopni Celsjusza.

    wykonanie:

    Po okresie peklowania, mięso płuczemy z solanki pod bieżącą zimną wodą, osuszamy ręczniczkami papierowymi i osznurowujemy przędzą wędliniarską. Wieszamy na kiju w celu osuszenia na kilkanaście godzin. Wędzimy na zrębkach olcha / buk, 2 godziny w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza. Podpiekamy w trzeciej godzinie wędzenia, podnosząc temperaturę do 80 stopni Celsjusza. Proces wędzenia i podpiekania zakończony. Wyjmujemy naszą wędzonkę z gara w którym wędziliśmy i Wieszamy na kiju na kilka godzin żeby ostygła. Ostudzony schab przechowujemy w lodówce.

    Smacznego !!!

Komentarze do przepisu (2)

RITAcreative- 04 kwietnia
To musi być pyszne ╰(*°▽°*)╯
Docherro 05 kwietnia
Świetny:)
Składniki
  • Surowiec:
  • schab wieprzowy bez kości 1 kg
  • Dodatki do solanki:
  • ilość dni peklowania 4.
  • woda 1 l
  • peklosól 65 gram
  • cukier 10 gram
  • liść laurowy 8 szt.
  • ziele angielskie 18 ziaren
  • czosnek pół główki (nie obierany, pocięty w plastry)
Składniki