Schab w przyprawach III (z szynkowaru)

Schab w przyprawach III (z szynkowaru)
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: ulasalog
Kanapkowo się poleca :)

Składniki

  • schab bez kości ok. 1 kg
  • mieszanka przypraw pomidor-bazylia-czosnek do natarcia mięsa
  • sól 1 łyżka
  • peklosól 1 łyżka
  • woda ok. 1 litra (musi zakryć mięso podczas peklowania)
  • Ziele angielskie 2 kuleczki
  • pieprz ziarnisty 4 kuleczki
  • opcjonalnie jałowiec 1-2 kuleczki
  • Liść laurowy 2 szt.
  • 1 łyżka oliwy

Przygotowanie

  1. Wodę z solą, peklosolą, pieprzem, jałowcem, zielem i listkiem zagotowujemy i pozostawiamy do ostudzenia. Mięso myjemy. Układamy je w misce np. plastikowej lub garnku emaliowanym, zalewamy ostudzoną zalewą. Wstawiamy do lodówki na 4 dni, codziennie odwracamy mięso.
    Po 4 dniach wyjmujemy mięso z zalewy i osuszamy. Nacieramy oliwą wymieszaną z przyprawą pomidor-bazylia-czosnek i wkładamy do woreczka od szynkowaru. Uzbrajamy szynkowar i wstawiamy do garnka z wodą (nalaną do wysokości mięsa). Gotujemy w ok. 70 stopniach przez ok. godzinę. Studzimy szynkowar i nie otwierając go wstawiamy do lodówki na noc. Na następny dzień wyjmujemy schab i można go już kroić :)

  2. :)

Komentarze do przepisu (5)

Nevermore 14 lutego 2019
Świetny schab, aż chce się jeść oczami :) Pycha, mniam :D
ulasalog 14 lutego 2019
Zgadzam się :) dlatego trzeba zrobić samemu, żeby nie tylko oczami jeść :)
Nevermore 14 lutego 2019
O tak, zrobić samemu ;) Najlepiej, to komuś zlecę, bo i tak ostatnimi czasu urwanie głowy w domu, a dla sześciu... Czytaj całość »
O tak, zrobić samemu ;) Najlepiej, to komuś zlecę, bo i tak ostatnimi czasu urwanie głowy w domu, a dla sześciu domowników, psa i świnki morskiej, jest co robić :D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • schab bez kości ok. 1 kg
  • mieszanka przypraw pomidor-bazylia-czosnek do natarcia mięsa
  • sól 1 łyżka
  • peklosól 1 łyżka
  • woda ok. 1 litra (musi zakryć mięso podczas peklowania)
  • Ziele angielskie 2 kuleczki
  • pieprz ziarnisty 4 kuleczki
  • opcjonalnie jałowiec 1-2 kuleczki
  • Liść laurowy 2 szt.
  • 1 łyżka oliwy
Składniki