Schab szpikowany czosnkiem

Schab szpikowany czosnkiem
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: fafiatko
Pierwszy dzień Świąt nie może obyć się bez pieczonych mięs.

Składniki

Przygotowanie

  1. W schabie porobiłam dziurki ostrym nożem. Kawałek natarłam solą, tak aby też dostała się do dziurek.
    Wetknęłam w nie pokrojone ząbki czosnku, po kilka sztuk w dziurkę, tak aby później czosnek znalazł si w każdym plastrze.

  2. Mięso związałam nicią- miałam schab z dodatkiem. Natarłam mocno pieprzem a z wierzchu posypałam papryką słodką dla koloru i ziołami prowansalskim. Można zostawić na noc.

    Na spód naczynia dałam plastry cebuli, i jeszcze gałązkę szałwii dla aromatu. Schab zapiekałam w kamionce z pokrywką. Można użyć rękawa.

  3. Piekłam 1,5 h, w 180 stopniach. Jeśli kawałek jest duży trzeba wydłużyć czas do 2 h.

  4. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (10)

kucharka-amatorka 15 grudnia 2020
Przygotowania do Świąt u Ciebie bardzo zaawansowane. Podpatruję Twój przepis.
Dariusz-D 15 grudnia 2020
Wspaniały schabik:-)
Ja zjem na zimno z chrzanem...
KORAL 16 grudnia 2020
Świetna sprawa :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki