Schab solony

Schab solony
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: beiot
Schab bez wędzenia i obróbki termicznej, czyli dla lubiących surowiznę :-)

Składniki

  • schab wieprzowy ze skórą
  • peklosól
  • sól kamienna
  • woda
  • pieprz
  • listek laurowy
  • czosnek
  • kolendra

Przygotowanie

  1. Schab ze skórą ładnie uformować, wyrównać.

    Przygotować solankę: sól kamienna + peklosól 1:1 rozpuścić w ilości 80g mieszanki na litr wody. Nastrzyknąć mięso w ilości ok. 8%.

    Następnie natrzeć mięso solą kamienną zmieszana z peklosolą 1:1 w ilości 30-40g/kg i włożyć do pojemnika i odstawić do lodówki na 10-14 dni. Jak powstanie zalewa to przewracać w niej mięso. Po tym czasie wyjąć osuszyć i natrzeć mięso rozgniecionym czosnkiem oraz rozgniecionymi przyprawami. Powiesić w chłodnym miejscu i suszyć około tygodnia lub dłużej.

  2. Przechowywać w lodówce lub poplastrować i zapakować próżniowo.

Komentarze do przepisu (1)

drNowak 11 grudnia 2018
Fajny przepis. Ja osobiście wolę podwędzić mięsko przed dojrzewaniem.
Składniki
  • schab wieprzowy ze skórą
  • peklosól
  • sól kamienna
  • woda
  • pieprz
  • listek laurowy
  • czosnek
  • kolendra
Składniki