Schab krótko gotowany

Schab krótko gotowany
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Mechanik79
Schab krótko gotowany to przepis idealny na święta Wielkanocy a trzydniowe przygotowanie idealnie wpasowuje się w trzy dni Wielkiego postu jednakże samo przygotowanie jest nieziemsko proste.

Składniki

  • 2 kg schabu wieprzowego
  • 2 l wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 5 ziaren jałowca
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 4 listki laurowe

Przygotowanie

  1. Dzień 1 : Z wszystkich składników robimy w garnku zalewę, wkładamy do niej oczyszczonego z błon schabowego. Zagotowujemy, redukujemy płomień i gotujemy przez 5 minut. Zdejmujemy garnek z ognia i zostawiamy do wystudzenia. Na noc garnek z zalewą i schabowym stawiamy w najchłodniejsze miejsce w domu.
    Dzień 2 : Całość w garnku zagotowujemy, gotujemy 5 minut na małym ogniu i ponownie zostawiamy do wystudzenia. Przechowujemy przez noc ponownie w najchłodniejszym miejscu.
    Dzień 3 : Schabowego wyjmujemy z zalewy i zawijamy w folię spożywczą. Przechowujemy w lodówce.

  2. Schab krótko gotowany pokrojony w grubsze plastry możemy podawać na ciepło np z sosem chrzanowym natomiast cienko krojony będzie świetnym dodatkiem do kanapek.

Komentarze do przepisu (5)

bzderen 19 kwietnia 2017
Naprawdę pyszna wędlina - polecam.



rosynka 19 kwietnia 2017
Fajny pomysl! Koniecznie do zrobienia.
alutka50 19 kwietnia 2017
Super pomysł!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 kg schabu wieprzowego
  • 2 l wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 5 ziaren jałowca
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 4 listki laurowe
Składniki