Schab dojrzewający

Schab dojrzewający
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Świetny pomysł na domową wędlinę. Schab dojrzewający jest genialny, a przygotowanie go jest banalne. Zachęcam, bo jest doskonałą alternatywą dla sklepowych wędlin.

Składniki

  • 1 kg schabu
  • 0,5 kg cukru
  • 0,5 kg soli
  • przyprawy: majeranek, zioła prowansalskie
  • dodatkowo: podkolanówka rajstopowa

Przygotowanie

  1. Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie mięso obtaczany dokładnie w grubej warstwie cukru, wkładamy do pojemnika i dajemy do lodówki na 24 h. Następnego dnia czynność powtórzyć, czyli myjemy mięso z cukru, wylewamy wodę z pojemnika, osuszamy, znowu obtaczamy w cukrze i wkładamy do lodówki na 24 h. Kolejnego dnia robimy to samo, tylko zamiast cukru używamy dużej ilości soli i znowu powtarzamy te same czynności przez kolejne 2 doby. Następnie mięso myjemy z soli, osuszamy, obtaczany dokładnie w przyprawach, wkładamy do podkolanówki i zawieszamy w przewiewnym miejscu w temperaturze pokojowej na ok. 8-10 dni, po tym czasie delektujemy się pyszną wędlinką.

    Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (1)

slodkisentyment 05 grudnia 2019
wygląda obłędnie :)
Składniki
  • 1 kg schabu
  • 0,5 kg cukru
  • 0,5 kg soli
  • przyprawy: majeranek, zioła prowansalskie
  • dodatkowo: podkolanówka rajstopowa
Składniki