Salceson wieprzowy.

Salceson wieprzowy.
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Wieprzowy salceson zrobiony z golonki wieprzowej, nóżek i łopatki wieprzowej.

Składniki

  • Surowiec:
  • golonka tylna 1,4 kg
  • nóżki wieprzowe 4 szt. 1,9 kg
  • łopatka wieprzowa 0,5 kg
  • 1 cebula w łupinie
  • osłonka poliamidowa 1 m
  • wywar z gotowania mięs 1 szklanka
  • Przyprawy:
  • sól do smaku
  • pieprz czarny 1 łyżeczka
  • kolendra gnieciona 1 łyżeczka
  • kminek cały 1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
  • majeranek 2 łyżki
  • Liść laurowy mielony pół łyżeczki
  • Ziele angielskie mielone pół łyżeczki
  • czosnek wyciśnięty 5 ząbków

Przygotowanie

  1. Wymyte, oczyszczone nóżki, golonkę i mięso z łopatki gotujemy około 2 godzin aż mięso będzie odchodzić od kości. Studzimy i obieramy, skórkę z golonki i z nóżek rozgniatamy w rękach (oczywiście w rękawiczkach gumowych) a mięso chude kroimy w duże kawałki 2 x 10 cm. Dodajemy szklankę wywaru z gotowania, dodajemy wszystkie przyprawy i dobrze wyrabiamy farsz na salceson.

  2. Wyrobionym farszem napełniamy 2 osłonki 100 mm 35-40 cm. długości. Parzymy 1 godzinę w temp. 80 st.Celsjusza. Studzimy w zimnej wodzie, przyciskamy deską obciążoną kilka godzin i wkładamy do lodówki na kilka godzin.

    Smacznego !!!

Komentarze do przepisu (1)

fafiatko 07 grudnia 2019
Rewelacyjny, dzisiaj zabieram sie do czegos podobnego i z ciekawascia przeczytałam przepis.
Składniki
  • Surowiec:
  • golonka tylna 1,4 kg
  • nóżki wieprzowe 4 szt. 1,9 kg
  • łopatka wieprzowa 0,5 kg
  • 1 cebula w łupinie
  • osłonka poliamidowa 1 m
  • wywar z gotowania mięs 1 szklanka
  • Przyprawy:
  • sól do smaku
  • pieprz czarny 1 łyżeczka
  • kolendra gnieciona 1 łyżeczka
  • kminek cały 1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
  • majeranek 2 łyżki
  • Liść laurowy mielony pół łyżeczki
  • Ziele angielskie mielone pół łyżeczki
  • czosnek wyciśnięty 5 ząbków
Składniki