Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Orzeźwiająca majowa sałatka ze pysznej nowalijki.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 660
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 31
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2698
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 660
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 31
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2698
Składniki
Usuwamy nożem stwardniałe końcówki szparagów. Tniemy je pod skosem na 3 centymetrowe kawałki. Gotujemy w osolonej 1 łyżeczką soli wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki cukru i 1 łyżeczki masła. Woda powinna zakryć szparagi. Szparagi gotujemy krótko. Od zagotowania góra 7 minut. Po tym czasie przekładamy je na sito i szybko zlewamy zimną wodą.
Do słoiczka wlewamy oliwę, ocet z czerwonego wina. Wyciskamy przez praskę 1 ząbek czosnku. Doprawiamy cukrem, szczyptą soli i pieprzu. Zamykamy słoiczek i energicznie nim potrząsamy. Układamy w miseczce szparagi, posypujemy obwicie koperkiem i posiekaną cebulką zieloną.
Zalewamy sałatkę sosem i całość wstrząsamy. Tak przygotowaną sałatkę można podać na przykład z pieczonym pod serową pierzynką łososiem. Przepis na łososia znajdziecie w linku pod wpisem.