Sałatka z bakłażanów i papryki

Sałatka z bakłażanów i papryki
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: swiat_lucy
Smaczna sałatka niskokaloryczna i sycąca. Upieczona papryka jest miękka i ma łagodny słodkawy smak. Bakłażany upieczone bez albo z niewielką ilością tłuszczu są miękkie i soczyste i mają swój specyficzny smak. Zmieszane z sosem pomidorowym i polane gęstym jogurtem z dodatkiem czosnku tworzą całe danie. Sałatka nadaje się jako dodatek do dań mięsnych albo jako samodzielne danie z chlebem.

Składniki

  • 3 średniej wielkości bakłażany
  • 2 duże cebule
  • 3 czerwone papryki
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 suszone pomidory
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki cukru
  • sól i pieprz
  • 200 g jogurtu

Przygotowanie

  1. Bakłażany pokroić w grube paski osolić i pozostawić na 20 min. Opłukać z soli i pokroić w kostkę.
    Z papryk usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki.
    Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Paprykę i bakłażany włożyć do piekarnika i piec w temp 200°C aż będą miękkie, około 40-60 min. Mieszać od czasu do czasu.

  2. Do jogurtu dodać drobno posiekane 2 ząbki czosnku i sól do smaku. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i przesmażyć w oliwie aż będzie miękka.
    Do cebuli dodać drobno posiekane 2 ząbki czosnku, pomidory z puszki, suszone pomidory pokrojone drobniutko, cukier, pieprz i sól do smaku.
    Gotować aż sos zrobi się gęsty i woda wyparuje. Wymieszać upieczone bakłażany i papryki z sosem pomidorowym i doprawić solą i pieprzem do smaku. Polać jogurtem.

Komentarze do przepisu (1)

Pani_Domu 05 czerwca
Pyszotka! :)
Składniki
  • 3 średniej wielkości bakłażany
  • 2 duże cebule
  • 3 czerwone papryki
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 suszone pomidory
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki cukru
  • sól i pieprz
  • 200 g jogurtu
Składniki