Sałatka hinduska (cachumber)

Sałatka hinduska (cachumber)
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Na pozór jest to zwykła surówka obiadowa. Jednak dodatki nadają jej zupełnie niezwykły smak. Przepis pochodzi z broszury Katarzyny Pospieszyńskiej pt."Potrawy egzotyczne". Wprowadziłam tylko małe zmiany.

Składniki

  • 2 pomidory
  • 2 ogórki
  • 1/2 cebuli
  • 4 łyżki octu jabłkowego
  • sok z 2 cytryn
  • 3 łyżki oliwy
  • przyprawy: 2 płaskie łyżeczki imbiru, szczyta soli

Przygotowanie

  1. Ogórki obrać i pokroić na plasterki. Pokroić też umyte pomidory. Cebulę drobno posiekać. Wymieszać z imbirem, sokiem z cytryny, octem jabłkowym, solą i oliwą. Część tak przygotowanego sosu wmieszać do pomidorów i ogórków. Resztą polać całość, gdy sałatka będzie już w salaterce. Dać na jakąś godzinkę do lodówki.
    Uwaga! Do tej sałatki można też dodać paprykę, cykorię lub ugotowany seler.

Komentarze do przepisu (4)

Docherro 08 lipca 2021
Pyszna:)
fafiatko 09 lipca 2021
Prosto a jak smacznie!
Ps. Ladna miseczka!
kucharka-amatorka 09 lipca 2021
Dziękuję.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 pomidory
  • 2 ogórki
  • 1/2 cebuli
  • 4 łyżki octu jabłkowego
  • sok z 2 cytryn
  • 3 łyżki oliwy
  • przyprawy: 2 płaskie łyżeczki imbiru, szczyta soli
Składniki