Sałatka colesław prosty przepis

Sałatka colesław prosty przepis
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: lapsmak
Wyśmienita i popularna surówka na bazie białej kapusty, doskonała do dań mięsnych. Sprawdzi się również jako dodatek do kanapek na ciepło i domowych kebabów. Zapewne każdy z Was choć raz w życiu zetknął się ze słynną sałatką coleslaw. W Polsce występuje równie często pod nazwami: kolesław lub colesław. Przystawka ta zdobyła popularność dzięki sieciom "fast food".

Składniki

  • 1/3 głowki kapusty
  • sok z cytryny
  • 1 mała cebula lub 2 szalotki
  • 2 małe marchewki
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany
  • oliwa z oliwek
  • sól oraz pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie


  1. Kapustę drobno szatkujemy i układamy partiami w misce przesypując każdą warstwę szczyptą soli. Ugniatamy i odstawiamy na pół godziny. Następnie ponownie ugniatamy i jeżeli kapusta już puści sok i zmięknie dodajemy kolejne składniki, jeśli natomiast nadal jest twarda ugniatamy jeszcze raz . Marchewki obieramy ucieramy na tarce a cebulę kroimy w drobniutką kostkę. Posypujemy całość łyżeczką cukru i odstawiamy na 5 minut. Teraz musimy dobrze wymieszać kapustę, marchewkę, cebulę ,śmietanę, majonez, oliwę i sok z cytryny. Doprawiamy do smaku.
    Porada
    Koperek lub szczypiorek fajnie podbijają smak colesława.

Składniki
  • 1/3 głowki kapusty
  • sok z cytryny
  • 1 mała cebula lub 2 szalotki
  • 2 małe marchewki
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany
  • oliwa z oliwek
  • sól oraz pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka cukru
Składniki