Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy majonez jest najsmaczniejszy. Wykonanie ekspresowe!
Polecam.
Odsłon: 112
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 683
Pyszne naleśniki na obiad, kolacje lub spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2178
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 1480
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 188
Przepyszne tradycyjne danie
Odsłon: 621
Polecam.
Odsłon: 112
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 683
Pyszne naleśniki na obiad, kolacje lub spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2178
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 1480
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 188
Przepyszne tradycyjne danie
Odsłon: 621
Składniki
Domowy majonez jest banalnie łatwy w wykonaniu. Żółtko wbiłam do wysokiego naczynia do tego łyżka musztardy, szczypta soli. Nie trzeba więcej żółtek, jedno jest w stanie zemulgować przemysłowe ilości majonezu. Fileciki anchois podbijają smak majonezu, i nie są wyczuwalne w smaku- nie dodałam soli- one są bardzo słone. Teraz trzeba odpalić trzepaczkę i wlewać powoli olej, do uzyskania sztywnego majonezu. Powinien zacząć być dobry po wlaniu około 150ml oleju. Można zrobić więcej w zależności od potrzeby- wtedy trzeba go doprawić solą i musztarda- lub octem.
Na salacie położyłam majonez i całość posypałam szczypiorem. Idealny dodatek obiadowy lub grillowy.