Ryż z pieczarkami w śmietanie

Ryż z pieczarkami w śmietanie
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: BEATA1978
Smaczny i prosty dodatek do drugiego dania.

Składniki

  • pieczarki 1 kg
  • cebula 1 szt
  • mąka pszenna 1 łyżka
  • śmietana 18% 3 łyżki
  • masło 2 łyżki
  • sól, pieprz czarny mielony
  • ryż 1 torebka (u mnie brązowy)

Przygotowanie

  1. Pieczarki obrać, pokroić w ćwiartki, cebulę pokroić w kostkę. Tak przygotowane podsmażyć na maśle. Następnie pieczarki podlać niewielką ilością wody, doprawić solą i pieprzem, dusić przez 15 minut. Ze śmietany i mąki sporządzić zawiesinę, którą należy wlać do sosu pod koniec duszenia. Całość zagotować.

    Ryż ugotować w osolonej wodzie. Czas gotowania około 20 minut. Podawać z pieczarkami w śmietanie.

    SMACZNEGO.

Komentarze do przepisu (2)

konhambos 30 maja 2014
jem zawsze z makaronem, trzeba by spróbowac z ryzem...
BEATA1978 01 czerwca 2014
Bardzo fajnie smakują z ryżem, polecam :)
Składniki
  • pieczarki 1 kg
  • cebula 1 szt
  • mąka pszenna 1 łyżka
  • śmietana 18% 3 łyżki
  • masło 2 łyżki
  • sól, pieprz czarny mielony
  • ryż 1 torebka (u mnie brązowy)
Składniki