Ryż z kurkumą

Ryż z kurkumą
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Bake-cook
Smaczny dodatek do wielu dań. Może również stanowić bazę do wszelkich potraw z ryżem. Dodatek kurkumy sprawia, że ryż wygląda znakomicie i równie dobrze smakuje :)

Składniki

  • Ryż biały (najlepiej basmati) - 2 woreczki
  • Sól - 1/3 łyżeczki (ja używałam morskiej i dałam jej trochę mniej)
  • Kurkuma - 1 łyżeczka

Przygotowanie

  1. Przygotuj mały garnek. Wsyp do niego sól oraz kurkumę.
    Dodaj 1,5 litra wody i zagotuj.

    Równie dobrze możesz zagotować wodę w czajniku i wrzącą wlać do garnka.

    Do gotującej się wody włóż powoli jeden woreczek ryżu, a następnie drugi woreczek. Woda powinna cały czas wrzeć.

    Przykryj garnek pokrywką, zmniejsz moc palnika na średni (tak, aby woda się lekko gotowała). Pilnuj, aby woda nie uciekła z garnka - jeśli się tak dzieje to podnieś lekko pokrywkę, zapewniając dostęp powietrza.

    Gotuj ryż przez 10 minut. Po tym czasie wyłącz palnik. Zostaw ryż jeszcze na 5 minut, aby do siebie "doszedł".
    Czas podany został dla ryżu basmati. Inne rodzaje, np. ryż brązowy gotujemy dłużej (wg opakowania).

  2. Po tym czasie wyjmij ryż z garnka, odcedź go. Nie zostawiaj woreczków w wodzie, aby ryż się nie rozgotował.

Komentarze do przepisu (3)

Maudie 03 września 2019
Pyszny dodatek:)
Bake-cook 03 września 2019
I zdrowy :) Kurkuma ma świetne właściwości.
Maudie 03 września 2019
Dokładnie tak :) Mam ją zawsze pod ręką :)
Składniki
  • Ryż biały (najlepiej basmati) - 2 woreczki
  • Sól - 1/3 łyżeczki (ja używałam morskiej i dałam jej trochę mniej)
  • Kurkuma - 1 łyżeczka
Składniki