Ryż z jajkiem i ziarnami

Ryż z jajkiem i ziarnami
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Świetny dodatek do dań głównych, min. drobiu lub ryby.

Składniki

  • 100 g ryżu
  • 1 garść orzechów pinii
  • 1 garść pestek słonecznika (obranego)
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka czarnego sezamu
  • 1 łyżka sosu do ryżu
  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 jajko
  • sól

Przygotowanie

  1. Ryż gotujemy na sypko w dużej ilości wrzątku.
    Sezam, słonecznik oraz orzechy prażymy na suchej patelni.
    Na rozgrzany olej arachidowy w woku wrzucamy dobrze odcedzony ryż. Intensywnie mieszamy. Po środku robimy dziurkę, gdzie wbijamy jajko. Dokładnie łączymy z ryżem. Dodajemy uprażone ziarna. Wlewamy sos do ryżu, olej sezamowy, chwilę podgrzewamy. Do smaku doprawiamy solą.

Komentarze do przepisu (4)

babcitereskiciasta 18 listopada 2018
Pysznie wygląda i na pewno taki jest.:)
bryssska 19 listopada 2018
Świetnie podany ;-D
kucharka-amatorka 19 listopada 2018
Mnóstwo witamin i mikroelementów. A do tego sycące danie.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 100 g ryżu
  • 1 garść orzechów pinii
  • 1 garść pestek słonecznika (obranego)
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka czarnego sezamu
  • 1 łyżka sosu do ryżu
  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 jajko
  • sól
Składniki