Ryż po zanzibarsku według Ewy Wachowicz

Ryż po zanzibarsku  według Ewy Wachowicz
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Ewa_Gotuje
Aromatyczny ryż. Przepis pochodzi z 424. odcinak programu "Ewa gotuje".

Składniki

  • 1 szklanka ryżu
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka kuminu
  • kilka goździków
  • kilka ziarenek kardamonu
  • kilka kawałków kory cynamonu
  • 1 szklanka mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka soli
  • mięta do dekoracji

Przygotowanie

  1. W garnku rozgrzać oliwę i uprażyć na niej wszystkie przyprawy. Wsypać ryż. Przesmażyć. Zalać szklanką wody i mleczkiem kokosowym. Posolić i ugotować. Jeśli płyn wyparuje, dolać wody.

  2. Przełożyć do miski i udekorować listkiem mięty.

Składniki
  • 1 szklanka ryżu
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka kuminu
  • kilka goździków
  • kilka ziarenek kardamonu
  • kilka kawałków kory cynamonu
  • 1 szklanka mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka soli
  • mięta do dekoracji
Składniki