Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na Ruską, białą kiełbasę wieprzową, pieczeniową, idealna jest także do świątecznego żurku.
Szybka i prosta babka
Odsłon: 40
Szybka i prosta babka
Odsłon: 40
Składniki
Tłuste ścinki z mięsa kroimy w kostkę 1 cm x 1 cm, mięso z szynki kroimy w kostkę 2 x 2 cm a chude mięso ze schabu przepuszczamy przez szarpak. Wszystkie mięsa mieszamy dodając stopniowo sól, pieprz, czosnek i majeranek.
Wyrobiony farsz umieszczamy w pojemniku, przykrywamy i wstawiamy na 24 godziny do lodówki.
Po 24 godzinach dodajemy lodowatą wodę i ponownie wyrabiamy farsz. Wyrobionym farszem napełniamy wymoczone wcześniej jelita. Z napełnionej kiełbasy odkręcamy kiełbaski 12-14 centymetrowe. Kiełbasę możemy jeść parzoną lub pieczoną. Parzymy w temperaturze 70-75 stopni Celsjusza 20 minut do osiągnięcia wewnątrz kiełbasy 68 stopni Celsjusza.
Kiełbasę w stanie surowym możemy także zamrozić. Udanego wyrobu !!!