Rumiane bułeczki.

Rumiane bułeczki.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Bardzo smaczne i delikatne bułeczki, idealne na poranne śniadanie. Polecam :)

Składniki

Przygotowanie

  1. Przesiewamy mąkę wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy olej, rozrobione w pół szklanki ciepłe mleko z cukrem i drożdżami oraz pozostałe ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypaną mąką.

  2. Po godzinie ponownie przez chwilę wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy równe bułki takie po 13 dag każda, i układamy na wcześniej przygotowanej blasze. Każdą bułkę nacinamy żyletką.

  3. Przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.

  4. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza (grzałki góra-dół). Wkładamy blachę z bułkami na środkową półkę i wstawiamy na dno piekarnika miseczkę z zimną wodą. Pieczemy 20-30 minut, do momentu ładnie zarumienienia się bułek.

  5. Upieczone bułki studzimy na kratce.

  6. Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (3)

Nevermore 16 października 2017
Z jajecznicą z poprzedniego przepisu, to z 3 szt. bym zjadł :)
Lato 17 października 2017
"" Wstawiamy na dno piekarnika miseczkę z zimną wodą."" Kiedy ? Do pieczenia czy już po ??... Czytaj całość »
"" Wstawiamy na dno piekarnika miseczkę z zimną wodą."" Kiedy ? Do pieczenia czy już po ?? Ludzie piszcie dokładniej !!!!
kuchmariola63 18 października 2017
To jest chyba normalne że wstawiamy razem z ciastem do nagrzanego piekarnika. Po upieczeniu to studzimy i myjemy... Czytaj całość »
To jest chyba normalne że wstawiamy razem z ciastem do nagrzanego piekarnika. Po upieczeniu to studzimy i myjemy piekarnik.
Składniki
Składniki