Rolada z boczku z białą kiełbasą

Rolada z boczku z białą kiełbasą
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Anika1
Święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami, więc mam dla Was przepis na roladę z boczku z białą kiełbasą. Świetna wędlina na wielkanocny stół. Do pieczywa, do sałatek, do ćwikły, do chrzanu. Pyszna i łatwa w wykonaniu.

Składniki

  • płat surowego boczku ok 1,5 kg
  • biała kiełbasa ( 2 sztuki )
  • musztarda ostra (np sarepska) ( ok 3 łyżki )
  • czosnek ( 2-3 ząbki )
  • majeranek
  • sól,pieprz

Przygotowanie

  1. Płat boczku rozkroić wzdłuż tak, aby rozkładał się jak otwarta książka.

    Solimy z zewnątrz i od środka

    Rozcięty boczek natrzeć wewnątrz przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oprószyć majerankiem i pieprzem, odstawić do lodówki na 2-3 godziny.

  2. Boczek wyjąć z lodówki, natrzeć wewnątrz musztardą.

    Białą kiełbasę wyjętą z flaka rozkładamy wzdłuż na całym mięsie ( końcówki kiełbasy łączące się ze sobą obcinamy do prosta, aby równomiernie przylegały do siebie ).

    Zwijamy roladę do środka, obwiązujemy ściśle nicią

    Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 1 godz i 40-50 minut

    Roladę wyjmujemy z piekarnika, studzimy.

    Podajemy jako wędlinę z pieczywem i dodatkiem chrzanu

Składniki
  • płat surowego boczku ok 1,5 kg
  • biała kiełbasa ( 2 sztuki )
  • musztarda ostra (np sarepska) ( ok 3 łyżki )
  • czosnek ( 2-3 ząbki )
  • majeranek
  • sól,pieprz
Składniki