Rogaliki na maślance

Rogaliki na maślance
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: jolao
Puszyste i delikatne w smaku, a do tego dzięki zawartości maślanki dłużej pozostają świeże.

Składniki

  • 600 g mąki pszennej
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 200 ml maślanki naturalnej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Na wierzch:
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • opcjonalnie mak do posypania

Przygotowanie

  1. Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, cukier i 2 łyżki mąki, mieszamy dokładnie i odstawiamy na ok. 15-20 minut.

    Pozostałą mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, maślankę, proszek do pieczenia, stopione masło i wyrośnięty zaczyn drożdżowy.

    Zagniatamy elastyczne ciasto i odstawiamy na 20-30 minut do wyrośnięcia.

    Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części i każdą z nich rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką (na kształt koła) na grubość ok. 1-1,5 cm. Każde koło dzielimy na 8 trójkątów i zwijamy w rogaliki.

    Gotowe rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 15 minut.

    Na koniec smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem i ewentualnie posypujemy makiem.

    Pieczemy ok. 15-20 minut w temperaturze 190 stopni.

Komentarze do przepisu (4)

pelen_brzuszek 19 lutego 2018
Uwielbiam :)
ErJot 20 lutego 2018
Chętnie bym zjadła na śniadanko:)
jolao 20 lutego 2018
Super ;) Moja rodzinka też je uwielbia :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 600 g mąki pszennej
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 200 ml maślanki naturalnej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Na wierzch:
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • opcjonalnie mak do posypania
Składniki