Pyzy. Po prostu - pyzy!

Pyzy. Po prostu - pyzy!
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Wiech_K
Pyzy smakują dobrze zarówno z nadzieniem - mięsnym, owocowym czy innym - jak i same. Z sosem, surówką - stanowią samodzielne danie obiadowe. Podane jako dodatek do potrawy - np. pieczeni - też nic im nie brakuje. Dobre pod każdą postacią. Pyzy. Po prostu - PYZY!

Składniki

  • ok. 1,5 kg dobrych ziemniaków
  • jajko
  • ok. 20 dag mąki ziemniaczanej
  • sól do smaku

Przygotowanie

  1. Ok. 1/3 ziemniaków ugotuj "na miękko", odparuj i przeciśnij przez praskę (zgnieć, zmiel w maszynce).

  2. Pozostałe ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub w malakserze.
    Odciśnij dokładnie przez lnianą ściereczkę.

  3. Odciśniętej wody nie wylewaj - pozwól, aby się trochę odstała, zlej delikatnie, a pozostały na dnie krochmal dodaj do ciasta.

  4. Dodaj jajko i ok.1/5 mąki ziemniaczanej - ciasto powinno być spoiste, ale niezbyt twarde. Śląskie (chyba nie tylko) gospodynie radzą sobie dzieląc ciasto z ziemniaków na 4 części - jedną z nich zastępując mąką. W 99% przepis ten się sprawdza!

  5. Utocz z ciasta okrągłe kluski. Można je oczywiście nadziać - dowolnym farszem. Można je po prostu ugotować w dużej ilości osolonej wody. Gotuj ok. 3 minuty od wypłynięcia.
    Podgotowane (wyjęte zaraz po wypłynięciu) pyzy można zamrozić. Najlepiej rozkładając oddzielnie na tacce, dopiero kiedy będą całkiem zamrożone włożyć do pudełka lub woreczka.

  6. U mnie - podane z sosem, który został po pieczonej perliczce, ale może być dowolny.
    Oczywiście zielenina jak najbardziej wskazana.

Komentarze do przepisu (3)

sandra1 20 lutego 2014
wyglądają pysznie, ale nie wiem czy kiedyś się odważę sama je zrobić, jednak lądują do książki :-)
kstr54 08 września 2014
Pyzy robi sie z tartych i gotowanych ziemiakow, Twoje to raczj slaskie z nadzeniem,wygladaja smacznie
kstr54 09 września 2014
...sory!!!! , zwracam honor, przeczytalam skladniki i tu nie ma podzielonych ziemiakow na gotowane i tarte, pozdrawiam
Składniki
  • ok. 1,5 kg dobrych ziemniaków
  • jajko
  • ok. 20 dag mąki ziemniaczanej
  • sól do smaku
Składniki