Pyszny chlebek z dynią

Pyszny chlebek z dynią
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
tanie
Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszny chlebek z dynią. Chlebek jest bardzo smaczny, puszysty i prosty w przygotowaniu. Idealnie nadaje się do kanapek jak i do zupy, nie jest słodki.

Składniki

  • Użyłam dwóch foremek: długość 20 cm, szerokość 11 cm
  • na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej (typ do 550)
  • 100 ml letniej wody
  • 30 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru (może być miód)
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • na puree:
  • 300 g obranej dyni, około 80 ml wody

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotuję dynię:
    Oczyszczoną z nasion i obraną dynię, kroję na mniejsze kawałki i przekładam do garnka. Do dyni dodaję wodę (około 50 ml), garnek stawiam na gazie i gotuję na małym ogniu pod przykryciem, około 15 minut, tak żeby dynia była miękka.

    Podczas gotowania dynię od czasu do czasu mieszam, żeby nie przywarła do dna garnka. Jeżeli dynia nie puści soku (to zależy od odmiany), i przywiera bardzo do dna to możemy dolać troszkę więcej wody i nadal gotować (ja w sumie użyłam około 80 ml wody).

    Gdy dynia jest już miękka, to zakręcam gaz i rozdrabniam ją blenderem. Tak przygotowane puree odstawiam do wystudzenia.

  2. Przygotowanie ciasta, ciasto możemy przygotować ręcznie lub robotem:
    Do miski rozkruszam drożdże, dodaję cukier, letnią wodę, dużą łyżkę mąki i mieszam. Miskę z drożdżami nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut, tak żeby drożdże zaczęły pracować.

  3. Po około 15 minutach:
    Do gotowego rozczynu dodaję pozostałe składniki na ciasto, oraz zimne puree z dyni i dokładnie mieszam.
    Gdy składniki wstępnie się połączą, ciasto wykładam na blat podsypany mąką i wyrabiam około 4 minut. Ciasto jest dość luźne, więc nie naciskam go zbyt mocno podczas wyrabiania i od czasu do czasu podsypuję delikatnie blat mąką.

    Wyrobione ciasto wkładam do miski oprószonej mąką, nakrywam ściereczką i odstawiam na około 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, tak żeby ciasto podwoiło swoją objętość.
    Jeżeli w kuchni jest zbyt chłodno, to możemy nagrzać piekarnik do około 30°C, wstawić miskę z ciastem i pozostawić do wyrośnięcia.

  4. Po około 45 minutach:
    Wyrośnięte ciasto wykładam na blat podsypany mąką i przerabiam, jeżeli chlebek piekę w dużej foremce to ciasta nie dzielę, a jeżeli piekę w dwóch mniejszych foremkach to ciasto dzielę na dwie w miarę równe części.

    Z ciasta formuję chlebek i wkładam do foremki wyłożonej papierem. Foremki z ciastem nakrywam ściereczką i pozostawiam na około 20 minut, żeby chlebki wyrosły.

  5. Pieczenie chleba:
    Chlebki przed pieczeniem maluję olejem, nacinam i wstawiam foremki do piekarnika nagrzanego do 200°C.
    Chleb piekę około 40-45 minut do suchego patyczka, w temperaturze 200°C, na drugiej od dołu półce, bez używania termoobiegu.

    Upieczony chleb wyjmuję z foremki, nakrywam ściereczką i pozostawiam do wystygnięcia.

    Chleb z dynią jest gotowy, życzę udanego wypieku i smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Komentarze do przepisu (4)

Maudie 11 listopada 2019
Piękny:) Wygląda na taki delikatny,pyszniutki :)
DoktorGosia 13 listopada 2019
Pyszny i piękny chlebek:)
UwagaBabciaEwa 13 listopada 2019
Miło mi, że się podoba. Pozdrawiam serdecznie
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Użyłam dwóch foremek: długość 20 cm, szerokość 11 cm
  • na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej (typ do 550)
  • 100 ml letniej wody
  • 30 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru (może być miód)
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • na puree:
  • 300 g obranej dyni, około 80 ml wody
Składniki