Pyszne bułeczki pełne ziaren

Pyszne bułeczki pełne ziaren
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: Futka
Mięciutkie, pachnące, pełne ziaren domowe bułeczki - zdrowe, sycące i bardzo pożywne :)

Składniki

  • 500 g mąki pszennej typ 650
  • 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 50 g otrębów owsianych
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki zsiadłego mleka
  • 2 łyżeczki drożdży w proszku
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 200 ml ciepłej wody
  • 4 łyżki oleju rzepakowego (tłoczonego na zimno)
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 1 łyżeczka soli
  • duża szczypta kurkumy
  • 1 jako (do posmarowania bułeczek)
  • płatki owsiane i słonecznik (do posypania)

Przygotowanie

  1. Na początku przygotowujemy zaczyn. Do 200 ml ciepłego, ale nie gorącego mleka dodajemy 2 łyżeczki drożdży w proszku, pół łyżeczki mąki, szczyptę soli i odrobinę cukru - mieszamy i odstawiamy na około 10 minut.

    W tym czasie do miski przesiewamy obie mąki, dodajemy otręby owsiane, siemię lniane, szczyptę kurkumy, sól i cukier. Mieszamy wszystkie suche składniki, a następnie dolewamy powstały zaczyn, ciepłą wodę, olej rzepakowy i zsiadłe mleko. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy je lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.

    Następnie ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i formujemy bułeczki, które układamy na papierze do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami słonecznika i płatkami owsianymi. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut.

  2. Po tym czasie bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy przez około 15 - 20 minut do zarumienienia.

    Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (8)

anetaa26 06 sierpnia 2014
pysznie wygladaja :)
eva_s 07 sierpnia 2014
Pysznie wyglądają będziemy robić w sobote. Kciuk i pozdrawiam!
Ewus71 07 sierpnia 2014
U mnie wszyscy bułeczkami się zajadają więc skorzystam i upiekę w piątek lub sobotę
Cudne te bułeczki co... Czytaj całość »
U mnie wszyscy bułeczkami się zajadają więc skorzystam i upiekę w piątek lub sobotę
Cudne te bułeczki co jedna to piękniejsza
Same wspaniałości))))

zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500 g mąki pszennej typ 650
  • 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 50 g otrębów owsianych
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki zsiadłego mleka
  • 2 łyżeczki drożdży w proszku
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 200 ml ciepłej wody
  • 4 łyżki oleju rzepakowego (tłoczonego na zimno)
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 1 łyżeczka soli
  • duża szczypta kurkumy
  • 1 jako (do posmarowania bułeczek)
  • płatki owsiane i słonecznik (do posypania)
Składniki